Handleidingen

Hoe organiseer je een goede en veilig Klimaatalarm? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe schrijf je een goede oproeptekst? Wat deel je op sociale media of op een poster? Hoe betrek je pers? En hoe sta je een aanwezige journalist te woord?
Dat en meer wordt beantwoord in de handige en uitgebreide handleidingen die je op deze pagina vindt.

Voor wie zijn deze handleidingen?
Voor lokale groepen die een Klimaatalarm organiseren en enthousiaste vrijwilligers die daarbij helpen. Hieronder een korte uitleg wat je in elke handleiding vindt.

Klik op een een van de titels hieronder om naar de desbetreffende handleiding(en) te gaan.

Op deze pagina staan handleidingen over de volgende onderwerpen:
Communicatiehandleiding

In deze handleiding vind je alles wat te maken heeft met tekst en beeld. We leggen je uit hoe je een goede oproeptekst schrijft om te zorgen dat mensen meedoen aan jouw Klimaatalarm. Maar ook hoe je een mooie en poster kan maken.

Pers en Media

Hoe betrek je lokale pers? En hoe sta je media te woord? Deze handleiding vertelt je alle kneepjes van het vak. Geschreven door de beste persvoorlichters!

(Pers)foto’s

De Hoge Resolutie foto’s zijn geschikt voor afdrukken, persberichten, brochures etc. De Lage Resolutie foto’s zijn geschikt voor gebruik op internet..

 LET OP:  Deze rechtenvrije foto’s mogen worden gebruikt door iedereen bij uitingen over Klimaatalarm ovv foto: Anjo de Haan – Klimaatcrisis Coalitie.

Deze foto’s mogen niet bewerkt worden (met bijvoorbeeld teksten en / of logo’s). 

Social credits fotograaf:
Twitter https://twitter.com/anjodehaan
Instagram https://www.instagram.com/anjodehaan/
Facebook https://www.facebook.com/anjo.dehaan


Hieronder een foto die ook gedeeld kan worden. Hiermee kan je benadrukken dat het geen kleine actie is.

Mobiliseren

We willen zo veel mogelijk mensen mee laten doen aan het Klimaatalarm. Mobiliseren kan op veel manieren. Wij hebben de top 5 voor je onder elkaar gezet. Lees in deze handleiding hoe jij het Klimaatalarm groot maakt!

Promotiemateriaal

Deze posters en stickers zijn beschikbaar voor lokale klimaatcoalities om extra af te drukken wanneer de voorraad op is of voor enthousiastelingen om uit te printen en voor het raam te hangen. (Vormgeving Sarah Strubin.)

Sociale Media

Wat deel je op social media, en hoe? In deze handleiding vind je tips, maar ook standaardteksten die je letterlijk kan overnemen. De tijdlijnplaatjes mag je onbeperkt downloaden en delen op sociale media. Je vindt hieronder ook plaatjes voor de header/omslagfoto voor boven je facebookpagina of twitteraccount. Ook vind je hier Stickers voor Whatsapp & Telegram.

(Vormgeving stickers: ‘Earthly Expressions’ by Selj, derived from ‘Twemoji’ by Iconfactory and Twitter (CC-BY 4.0) – Vormgeving deelplaatjes & omslagfoto’s: Alana van der Valk en Sarah Strubin)

Eindsprint Klimaatalarm

De laatste dagen voor het Klimaatalarm is iedereen nodig voor het mobiliseren. Doe mee met de Klimaatalarm Eindsprint en zorg dat iedereen weet van het Klimaatalarm! Check hieronder het stappenplan voor de Eindsprint en deel het op Instagram, Facebook of ga een belrondje doen. Veel succes!

Deelplaatjes Facebook/Instagram:

Deelplaatjes Twitter

Omslagfoto’s Facebook:

Omslagfoto’s Twitter

Stickerspakket

stickers-27
stickers-06
stickers-20
stickers-11

Gifjes

Planning en organisatie

Hiervoor hebben we 13 handleidingen geschreven. De eerste (Handleiding lokale Klimaatmars) is te gebruiken als overzicht.

Verder zijn er volgende onderdelen:

 • Voorbereidingen van tevoren:
  • Handleiding lokale Klimaatalarm
  • Kaders voor lokale Klimaatalarmen
  • Coronaveiligheid
  • Checklist voor het opzetten van je Klimaatalarm
  • Rollen en taken in een lokaal team
  • Hoe organiseer je een gevarieerd en divers podiumprogramma?
  • Het aanmelden van een demonstratie
  • Gedragscode actievoeren en risicoanalyse
 • Voorbereidingen voor op de dag zelf:
  • Handleiding team Sfeerbeheer 
  • Zo gebruik je een portofoon
 • Draaiboek en kosten:
  • Voorbeeld logistiek draaiboek
  • Invulbegroting
  • Handleiding voor fondsenwerving
Om in tijden van corona veilig te kunnen demonstreren organiseren we op 14 maart ”het Klimaatalarm” verspreid over tientallen locaties door heel Nederland én online. Zodat we veilig op afstand maar toch samen één geluid kunnen laten horen. We houden ons te alle tijden aan de corona-maatregelen en zijn in goed overleg met gemeenten. Veiligheid staat voorop.
This is default text for notification bar