Klimaatcoalitie Haarlem

Het Klimaatalarm in Haarlem is volgeboekt

Je kunt je niet meer inschrijven voor de demonstratie op locatie. Het door de gemeente opgelegde maximum aantal deelnemers is bereikt.

Natuurlijk kun je wel meedoen vanuit huis! Dus meld je aan voor de livestream op zondag en doe mee online, want zo telt jouw stem ook mee in de opkomst van het Klimaatalarm! Bekijk hier het programma en ontdek hoe jij vanuit huis het Klimaatalarm kan slaan en met jouw foto of filmpje in de livestream kunt komen.

Hieronder lees je meer over het Klimaatalarm in Haarlem

Op 14 maart van 14:00 tot 15:00 uur organiseren wij het Haarlemse Klimaatalarm 2021. En om 15.00 uur luiden we met elkaar het klimaatalarm. Dus kom met je potten en pannen en laat van je horen. Het gebeier van de Haarlemse Kerken zullen ons geluid gaan versterken. En als je thuis blijft, maakt dan om 15.00 uur thuis lawaai. Samen bereiken heel veel mensen.

Locatie: Haarlemmerhout of online

Aanmelden kan niet meer. Als je bent aangemeld ben je van harte welkom. Neem je mondkapje mee. We volgen de Corona-regels en we houden minimaal 1 ½ meter afstand voor maximaal 1 ½ graad opwarming van onze aarde.

De sprekers zijn 10 verschillende inwoners van Haarlem en omliggende gemeenten met een verhaal:

 • Anniek Pheifer actrice, theatermaker en sinds kort klimaatactivist
 • Maurits Groen is duurzaamheidsondernemer en influancer
 • Piet Veel voorzitter van KNNV Haarlem – Vereniging voor Veldbiologie
 • Sanne Walvisch is mede-oprichter van Stichting FrisseWind.nu
 • Joshua Baumgarten de officieuze nachtburgemeester van Haarlem
 • Annelieke Douma programmacoordinator bij ontwikkelingsorganisatie Both Ends
 • Siriman Sissoko uit Mali. Een land dat hard door de klimaatcrisis wordt geraakt
 • Martin Perez Soto is een uitwisselingsscholier afkomstig uit Chili
 • Antonia Godber begeleid drie kinderen die gedichten voordragen
 • Teun Otte is een jonge en bevlogen activist bij Extinction Rebellion

De presentatie is in handen van theatermaker Judith Faas.

Volg onze sociale media voor actuele informatie:

https://www.facebook.com/klimaatalarm.haarlem

Instagram: klimaatalarm_haarlem

Twitter: @HaarlemseK

Youtube: Klimaatcoalitie Haarlem

Website: https://klimaatmars2021.nl/lokaal/klimaatalarm-in-haarlem/

 

Voor wie na het Klimaatalarm nog meer wil weten over de klimaatcrisis, vanuit de Pletterij wordt een reeks verdiepende interviews en discussies gevoerd. Allemaal te volgen via het YouTube kanaal van de Haarlemse Klimaatcoalitie. Met:

 • Biodiversiteit en Natuur
 • De Klimaatcrisis is nu
 • Energietransitie en werkgelegenheid.

 

Onze sprekers – hoe de klimaatcrisis het leven van deze Kennemers raakt

De Haarlemse Anniek Pheifer is actrice en theatermaker. Naast de talloze films en TV-series is ze bij de tieners en twintigers bekend als het gezicht van Klokhuis. Minder bekend is haar passie voor milieu en duurzaamheid. In 2019 was Anniek 1 van de mensen achter de klimaatbrief van BN-ers. Anniek begint haar carrière als actievoerder in haar eigen Haarlem tijdens het klimaatalarm2021.

Maurits Groen is duurzaamheidsondernemer en influencer. Na zijn nummer 1 notering in de duurzaame 100 van Trouw is hij tot de jury toegetreden. Maurits is Haarlemmer, bekend als oprichter van WakaWaka en Kipster. Maurits heeft veel van zijn bedrijven, waaronder een uitgeverij, in Haarlem gevestigd. Hij vertelt over de kansen, mogelijkheden en oplossingen van de klimaatcrisis.

Piet Veel studeerde ooit in Delft, maakte bij PWN drinkwater een grondwaterplan voor de provincie Noord-Holland, maar was ook gids op natuurreizen naar Antarctica en Spitsbergen. Inmiddels is hij gepensioneerd, maar nog voorzitter van KNNV Haarlem – Vereniging voor Veldbiologie. Tijdens zijn speech zal hij ons alles vertellen over hoe de impact van klimaatverandering nu al merkbaar is in onze eigen Kennemerduinen.

Sanne Walvisch is mede-oprichter van Stichting FrisseWind.nu. Zij maken zich ernstig zorgen over de impact van de staalindustrie op hun gezondheid en komen op voor de basisrechten van hun kinderen: schone lucht, schoon water, een gezond en veilig thuis. Ze gaat ons vertellen over haar strijd tegen de machtige staalgigant om de hoek.

Joshua Baumgarten, opgegroeid in New York, is spoken word artist en muzikant en heeft net het nieuwe album ‘We are doomed’ uitgebracht, met teksten over de bizarre situatie waar de wereld in verkeert. Hij houdt muziekavonden in het Patronaat, runde tot voor kort de muziek- en alleswinkel the Irrational Library en is de officieuze nachtburgemeester van Haarlem. Met een spoken word optreden zal hij op creatieve manier uiting geven aan zijn gevoel over de klimaatcrisis en deze tijd.

Annelieke Douma is in haar baan als programmacoordinator bij ontwikkelingsorganisatie Both Ends dagelijks met de internationale aspecten van de klimaatcrisis bezig. Het is haar dagelijkse werk om organisaties die strijden tegen klimaatverandering te ondersteunen.

Siriman Sissoko woont zo’n 8 jaar in Haarlem en is afkomstig uit Mali, een van de armste landen ter wereld. Hij vertelt wat de gevolgen van klimaatverandering nu al zijn in zijn land. Het regenseizoen is korter geworden, regenbuien zijn heviger en misoogsten komen steeds meer voor. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van de landbouw en trekken naar de stad of migreren naar andere landen. Hij wil niet dat rijke landen de gevolgen van klimaatverandering financieel compenseren. Hij wil dat de uitstoot van broeikasgassen per direct stopt.

Martin Perez Soto is een uitwisselingsscholier van 17 jaar, afkomstig uit Chili. Hij is in Chili bezig met klimaatverandering en heeft gevraagd of hij in Haarlem bij een duurzaam ingesteld gastgezin kon verblijven. Dat is gelukt, zijn gastvader is actief bij Milieudefensie. Hij wil ons graag vertellen hoe in Chili de gevolgen van klimaatverandering merkbaar zijn en hoe er daar actie wordt gevoerd.

Antonia Godber. In Haarlem geeft Antonia Engelse les, maar ze heeft ook een internationale groep moeders om zich heen verzameld die ze coacht om duurzaam te leven, waarmee ze gezellig veganistische recepten uitwisselt en die ze en passent over de klimaatcrisis informeert. Onlangs hebben ze samen Parents for Future Nederland opgericht. Op 14 maart zal Antonia drie kinderen begeleiden die gedichten voordragen.

Teun Otte is een jonge en bevlogen activist bij Extinction Rebellion, is niet bang zich burgerlijk ongehoorzaam te gedragen en zich op te laten pakken, spreekt in bij de gemeente, mede-organiseert het klimaatalarm en is ondertussen ook nog gewoon bezig met zijn opleiding en stage op een school. Hij zal de eisen naar de politiek toe luid en duidelijk verkondigen.

Judith Faas is artistiek directeur van theatergezelschap de BonteHond. De rode draad in het werk van deze veelzijdige Haarlemse zijn maatschappelijke thema’s. Judith produceert, regisseert en bedenkt theater in een zaal, maar ook op locatie. Vraagstukken rondom duurzaamheid belicht ze in haar werk op een creatieve manier. Judith is de presentator van het Haarlemse Klimaatalarm2021.

Waarom?

De Corona-crisis heeft ons laten zien wat een kracht Nederlanders hebben. Samen staan we echt sterk. Wat de klimaatcrisis anders maakt, is het gevoel van urgentie. Klimaat is voor vele mensen te abstract. Toch zien we in ons dagelijkse leven de gevolgen van de klimaatcrisis. Wateroverlast door stortbuien, watertekort in de zomer, hitte stress in onze huizen, de ene week schaatsen we, de andere week is het 20 graden warmer.

Klimaatverandering heeft ook grote gevolgen voor de biodiversiteit in onze natuurgebieden zoals de Kennemerduinen. En elders op de wereld wordt de klimaatcrisis nog veel sterker gevoeld. Maar als we samen werken en onze kracht gebruiken, kunnen we het verschil maken. In Haarlem, in Nederland en in de wereld.

Tweede Kamerverkiezingen

Daar hebben we wel de Nederlandse overheid voor nodig. Hoe kun je van burgers verwachten om zelf klimaatvriendelijker te leven terwijl de Nederlandse overheid nog steeds klimaatvervuiling toestaat? Terwijl grote energieverslindende bedrijven als TATA Steel hun gang mogen gaan, terwijl Schiphol niet eens hoeft te krimpen, terwijl we een racecircuit naast een kwetsbaar natuurgebied toestaan, terwijl de regio Haarlem de grootste filedruk van Nederland heeft, terwijl we het groen in onze regio onvoldoende laten groeien.

De overheid kan de klimaatcrisis aanpakken. Door middels regelgeving de klimaatvervuiling tegen te gaan en klimaatvriendelijke oplossingen te stimuleren. Dat is de rol van de overheid. Wij verwachten een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen.

Corona-proof
Natuurlijk volgen wij tijdens de acties nauwkeurig de regels. Op het veld zullen stippen staan op 1,5 meter afstanden hebben we geweldige vrijwilligers die het houden van afstand en het dragen van mondkapjes zullen handhaven. Zo zorgen we voor een veilige manier om in een groep onze stem te laten horen. Vertel ook aan vrienden, familieleden of wildvreemden om ook te komen; hoe meer zielen, hoe meer vreugd. We willen wel heel graag dat je je aanmeldt via de landelijke website, we hebben ruimte voor maximaal 500 mensen.

Alarm
“Maar hoe kan ik dan alarm slaan?”, vraag je je misschien af. Dat mag je helemaal zelf invullen! Hoe origineler hoe beter. Heb je nog geen idee? Denk dan bijvoorbeeld aan fietsbellen, toeters en pannendeksels. Misschien heb je zelfs wel een instrument, zoals een saxofoon, klarinet of trompet. Er zijn ontzettend veel manieren mogelijk. Ook claxonneren vanuit je auto. Dat jij geen Tesla kunt betalen, wil niet zeggen dat je vindt dat de overheid grote bedrijven niet aan het klimaatakkoord hoeft te houden.

Dus doe mee, en als je het ongemakkelijk vindt om op je eentje lawaai te maken, vraag dan aan je buren, kennissen en vrienden om ook mee te doen. Hoe meer zielen, hoe sterker we ons voelen, hoe luider het alarm klinkt. Sla dus pannendeksels op elkaar, of leef je uit op trommels… Als het maar veel geluid maakt. We moeten namelijk héél Nederland laten horen dat het tijd is voor verandering. Je mag natuurlijk ook je muziekinstallatie op je balkon zetten, of misschien vind je het wel leuk om zelf iets te zingen. We zijn ontzettend benieuwd naar jullie manieren om van jezelf te laten horen, dus leef je uit!

Het huidige klimaatbeleid moet en het kán anders. De klimaatcrisis wacht niet. Daarom gaan we ook in jouw regio 14 maart de straat op. Samen maken we het Klimaatalarm groot! Deel vooral dat je komt, naar de Haarlemmerhout of online via social media met de hashtag #klimaatalarm2021.

De organisaties van de Haarlemse klimaatcoalitie:

 1. Frissewind
 2. Rust bij de Kust
 3. Extinction Rebellion Haarlem
 4. Milieudefensie Haarlem
 5. Fridays For Future Haarlem
 6. Parents For Future Haarlem
 7. KNNV afdeling Haarlem
 8. IVN Zuid-Kennemerland
 9. Grootouders voor het Klimaat Haarlem
 10. Milieu- en Natuurbescherming Kennemerland
 11. Haarlemse Bomenwachters
 12. Haarlemse Bomenridders
 13. Raad van Kerken Haarlem
 14. Lokaal FNV Haarlem
 15. Internationale Socialisten Amsterdam
 16. Kweekcafe
 17. Stichting Stadsgarage
 18. wij telen groente
 19. Oesterzwammerij
 20. REACT BV
 21. Animal Earth en Veggie Squad (jongeren)
 22. Haarlem Food Future
 23. Tuinderij de Ark
 24. Oceans
 25. MauritsGroen*MGMC
 26. Empact, Impact consulting
 27. Stichting MooiZooi
 28. De plukweide
 29. Stichting PermacultuurCentrum Haarlem
 30. Koffiebranderij De Kale Jonker
 31. Spaarne 66
 32. Dakkas
 33. New vegas
 34. Mama Gaia
 35. De oerkap
 36. Mica coffee Bar
 37. Koffiebranderij de Kale Jonker
 38. Belle elaine
 39. Kinderwinkel juffrouw slak
 40. Het groene huis
 41. Zoefzoef Haarlem
 42. Haarlem effect
 43. Haarlem 105
 44. Stedenband Haarlem
 45. Ekoplaza Haarlem
 46. Amnesty Haarlem
 47.