Klimaatcoalitie Drenthe

Op zondag 14 maart a.s. wordt landelijk in bijna veertig steden alarm geslagen voor het klimaat. Dit om kiezers te stimuleren op 17 maart te stemmen voor een groener, eerlijker en sneller klimaatbeleid (klimaatalarm2021.nl). Ook in Drenthe is een enthousiast team bezig met de voorbereidingen van dit Klimaatalarm. Een fysieke demonstratie wordt in Drenthe niet georganiseerd, maar er kan op verschillende andere manieren mee worden gedaan.

Er wordt al een flinke tijd hard gewerkt om de organisatie rond te krijgen. Leerlingen van het Dr. Nassau College Assen, Grootouders voor het Klimaat, Milieudefensie, een lokaal FNV-netwerk en de Woonbond hebben hun krachten gebundeld. Als organisatieteam vinden ze het belangrijk om duidelijk te maken dat er geen tijd meer te verliezen is. Dat het urgent is om het klimaatbeleid grondig bij te stellen en dat Nederland op 17 maart aanstaande kiest voor politici die een koeler klimaat een warm hart toedragen.

Om dat zichtbaar te maken plaatst de organisatie op 14 maart 200 klimaatboodschappen in de Gouverneurstuin in Assen met daarop ook inspirerende klimaatboodschappen van Drentse burgers. Om 15:00 uur slaan de organisatoren op hun manier alarm.

Als je wilt deelnemen aan het Klimaatalarm Drenthe is het belangrijk dat je je op twee plekken opgeeft. Door je op te geven via klimaatalarmdrenthe@gmail.com krijg je verdere uitleg van activiteiten voor Drenthe en raak en blijf je op de hoogte van de Drentse activiteiten. Door je op te geven op de landelijke website klimaatalarm2021.nl ga je deel uitmaken van de gebundelde alarmkracht in de bijna veertig steden in Nederland en kan je volgen wat er landelijk gebeurt. Hoe meer aanmeldingen, hoe harder het alarm klinkt, hoe verder we doordringen.

Hoe je mee kunt doen in Drenthe.

Basisdeelname.
Je geeft je dus op via klimaatalarmdrenthe@gmail.com en de landelijke website klimaatalarm2021.nl. Je ontvangt bevestigingen voor je deelname van de Drentse en de landelijke coalitie, een poster om zelf af te drukken en de link voor de livestream van een half uur, die wordt verzorgd door de landelijke coalitie en die start om 14:30 uur.

In de week voor de verkiezingen hang je één of meer afdrukken van de poster opvallend voor één of meer ramen van je huis. Op zondag 14 maart om 15:00 uur laat je jouw alarm afgaan (keukenwekker, fietsbel, koebel, mobieltje, etc.) in de deuropening of op straat. We willen graag dat je buren, kennissen en familie vraagt om ook mee te doen.

Je eigen klimaatboodschap.
Je kunt je eigen klimaatboodschap maken en die ophangen bij of in de plaats van de klimaatalarmposter. Als je je boodschap wilt laten zien in de Gouverneurstuin kan je die uiterlijk 26 februari 2021 mailen naar de organisatie (klimaatalarmdrenthe@gmail.com), die voor het afdrukken en de plaatsing zorgt . Scholen moedigen we graag aan om dat in klasverband te doen.

Wedstrijd (voor alle inwoners van Drenthe).
Je laat op jouw eigen manier zien en/of horen waarom we voor het klimaat moeten stemmen (jouw boodschap aan de kiezers). Kinderen doen dat met een kleurprent, tieners met een filmpje van een paar minuten en volwassenen met een haiku (soort gedichtsvorm). Je mailt vóór 26 februari 2021 een scan of kopie (met leeftijd, adres en telefoonnummer) naar klimaatalarmdrenthe@gmail.com. Door een jury van jongeren uit het organisatieteam wordt een fraaie glazen wereldbol als prijs toegekend aan de meest inspirerende boodschap uit elk van de drie categorieën. De winnaars en hun inzendingen worden op 5 maart 2021 bekend gemaakt aan de deelnemers en gepubliceerd naar de pers en op sociale media. De prijzen worden thuis bezorgd.

Sociale Media.
We willen graag dat je jouw uiting (al dan niet gemaakt voor de wedstrijd) op de sociale media plaatst waarbij je bent aangesloten.

Nu jij.
Nu ben jij aan zet. Help mee om politici in de Tweede Kamer te krijgen die een koeler klimaat een warm hart toedragen. Als je had willen helpen in de organisatie dan stellen we zeer op prijs, maar er liggen op dit moment voor het Klimaatalarm van 14 maart a.s. geen taken meer die nog moeten worden opgepakt. De organisatie wordt opnieuw bekeken als er een volgend Klimaatalarm komt. Geef je op als je daarin wel zou willen participeren.