De Mars

In het kort

De Klimaatmars vindt plaats op zaterdag 6 november in Amsterdam. Die dag gaan we massaal de straat op voor een leefbaar klimaat. Iedereen is welkom en nodig! We starten om 13:00 uur op de Dam en gaan vanaf daar, met onze protestborden hoog in de lucht, naar het eindpunt. Daar staan verschillende mensen uit de beweging klaar om het woord te nemen en muzikale optredens te geven.

Meenemen:

 • Mondkapje voor het openbaar vervoer
 • OV-chipkaart
 • Drinkfles met water
 • Snacks in het geval je honger krijgt
 • Protestbord
Klimaatmars 2021
Spoorwerkzaamheden

Er zijn op 6 november werkzaamheden op het spoor rondom Amsterdam Centraal, waardoor er geen treinen rijden op de volgende trajecten:

 • Amsterdam Centraal – Muiderpoort
 • Amsterdam Centraal – Weesp
 • Amsterdam Centraal – Bijlmer Arena
 

Het kan zijn dat je hier helemaal geen last van hebt. Voor de mensen die normaal via deze trajecten met de trein naar Amsterdam komen, zijn er alternatieve routes:

 • Reis met de trein via Schiphol Airport
 • Reis met de trein naar Bijlmer Arena en neem vanaf daar metro 54 naar Amsterdam Centraal.
 • Reis met de trein naar Amsterdam Zuid en neem vanaf daar metro 52 naar Amsterdam Centraal.
 • Reis met de trein naar Amsterdam Amstel en neem vanaf daar metro 51, 53 of 54 naar Amsterdam Centraal.
 
Het handigste is om van tevoren de NS Reisplanner en 9292 te raadplegen. Mocht je er niet uit komen, laat het ons weten via mail: communicatie@klimaatmars2021.nl.

Bereikbaarheid

We starten om 13:00 uur op de Dam in Amsterdam. Als je met de fiets komt, zorg dat je deze in de daarvoor bestemde rekken zet!

Metro

De dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Rokin, Nieuwmarkt en Amsterdam Centraal. Al deze haltes zijn rolstoeltoegankelijk.

Trein

Op tien minuten afstand van de Dam vind je station Amsterdam Centraal. Check de NS Reisplanner en 9292 om te weten te komen wat voor jou de beste route is.

Let op: spoorwerkzaamheden

Op 6 november is ProRail bezig met vernieuwing rondom Amsterdam Centraal, waardoor sommige mensen zullen moeten omreizen. We zijn in contact met NS, die extra rijtuigen zal inzetten bij de treinen die wél rijden om te zorgen dat er genoeg capaciteit is. Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat extra reistijd/overstappen niet ideaal is – we doen ons best om alles zo goed mogelijk te communiceren.

Positieve spin: meer tijd om in het OV je mede-klimaatstrijders te leren kennen!

Samen-reis evenementen

Samen reizen is gezelliger dan alleen! Kijk op het kaartje of er een samen-reis evenement is bij jou in de buurt.

Als die er nog niet is, kan je er natuurlijk ook zelf eentje opzetten. Onderaan de doe-mee pagina vind je handige informatie hierover. En in de toolkit staat beeldmateriaal waarmee je je samenreis evenement kan promoten, zoals banners en posters.

Meld je samenreis evenement aan
Naam*
Klimaatmars 2021

Blokken in het protest

Wanneer verschillende mensen met hetzelfde doel meedoen aan de Klimaatmars – bijvoorbeeld mensen die zich verzetten tegen gaswinning in Groningen, of tegen de mishandeling van dieren – kunnen ze ervoor kiezen om tijdens het protest samen op te trekken. Mensen die deelnemen aan zo’n ‘blok’ dragen meestal soortgelijke protestborden en banners. Geïnteresseerd? Doe mee aan een bestaand blok of begin er zelf eentje.

Hieronder staat een overzicht van alle clusters die bij ons tot nu toe gemeld zijn, met contactinformatie en het verzamelpunt op de dag van het protest. Als je een cluster bij ons wil melden, kan dat via mail. Noem hierbij de titel, initiatiefnemers, beschrijving, verzamelplek (als je die al hebt) en de wijze van contact voor mensen die willen meedoen.

Plant Based Food System 2025

“Het effect van de vee-industrie en de visserij op onze planeet is gigantisch, maar onze overheid weigert dit te erkennen en het noodzakelijke beleid te voeren ter bescherming van haar burgers. In plaats daarvan blijft zij een industrie steunen die onze planeet in gevaar brengt en tegelijkertijd miljoenen onschuldige dieren laat lijden.

Met onze boodschap willen wij bewustzijn creëren over de rol van de vee-industrie en de visserij in de klimaat- en ecologische crisis. We willen hiermee de impact van ons voedselsysteem naar voren brengen in de brede klimaatdiscussie. Ook willen we dat de overheid overgaat tot actie, en dat zij aanstuurt op een transitie naar een rechtvaardig en plantaardig voedselsysteem. Dit is de enige manier om onze planeet voor toekomstige generaties leefbaar te houden voor mens en dier.”

Verder lezen
Klimaatplicht voor grote vervuilende bedrijven

“Shell moet van de rechter verduurzamen. Wij willen dat niet alleen Shell, maar álle grote Nederlandse vervuilers zich aan het Klimaatakkoord van Parijs houden. Dat betekent: verduurzamen zodat we binnen de grens van 1,5 graad Celsius opwarming blijven.

Maar grote vervuilende bedrijven veranderen niet vanzelf. Daarom is er een wet nodig met een klimaatplicht voor grote vervuilers. Want alleen door grote vervuilers wettelijk te verplichten om hun wereldwijde CO2-uitstoot drastisch te verminderen, stoppen we gevaarlijke klimaatverandering. Dit najaar wordt er in de Tweede Kamer aan zo’n Wet voor bedrijven en mensenrechten (IMVO) gewerkt. Tijdens de Klimaatmars laten we zien dat klimaat een belangrijke rol in deze wet moet spelen. Daar hebben we jou voor nodig! Dus sluit je bij ons aan!”

Verder lezen
No climate justice without gender justice

“Het is duidelijk, klimaatverandering is één van de grootste problemen van deze tijd. Naast de bedreiging die het vormt voor natuur en milieu, worden ook steeds meer mensen getroffen door klimaatgerelateerde rampen, zoals droogte en overstromingen. Vaak zijn dat de allerarmsten, waarbij vrouwen en meisjes het hardst worden getroffen en door klimaatverandering worden de bestaande ongelijkheden ook nog eens versterkt.

ActionAid zet zich in voor klimaatrechtvaardigheid en gelooft dat vrouwen daarin onderdeel zijn van de oplossing. Om ons te laten horen voor vrouwenrechten in de klimaatcrisis gaan we zaterdag 6 november de straat op. Doe mee!”

Verder lezen
Wees een goede voorouder

“We staan als mens niet los van de natuur. We zijn er onderdeel van. Om menswaardig te kunnen leven zijn we afhankelijk van ecosystemen, het klimaat en de aarde. Dat geldt voor ons in het hier en nu maar ook voor de toekomstige generaties aardbewoners. De wetenschap is luid en duidelijk: de huidige klimaatcrisis vormt een immense bedreiging voor de aarde en dus ook voor ons.

Loop met ons mee en laat zien hoe je een goede voorouder kan zijn! Wij willen dat het leven niet stopt na onze dood. Dat zou de betekenis van ons huidige bestaan namelijk ondermijnen. Wat we wel willen is dat er nog vele generaties aardbewoners na ons komen die kunnen floreren op aarde. Wij willen zicht op een menswaardig bestaan, in het nu en in de toekomst. Dat dragen we uit tijdens de Klimaatmars 2021.”

Verder lezen
Zorg- en gezondheidsblok

‘Tweehonderd medische tijdschriften, waaronder het NvTG, sloegen begin september alarm. Klimaatverandering vormt namelijk de grootste gezondheidsbedreiging van onze eeuw en verergert wereldwijde en nationale gezondheidsongelijkheid. Wij roepen daarom de regering op om urgente klimaatactie te ondernemen om de gezondheid van haar mensen te beschermen.  

Wij staan staan we voor de volgenden punten :

 • Klimaatverandering te beperken tot maximaal 1,5 graad om zo de gezondheidsgevolgen te mitigeren;
 • Gezondheid en gelijkheid centraal te zetten in het klimaatbeleid;

 • Een gezond en duurzaam herstel;

 • Aanvullende punten genoemd in de Healthy Climate letter, welke ondersteund is door de WHO.

Meld je (organisatie) aan via dit formulier om op de hoogte te blijven of volg onze LinkedIn pagina.’

Verder lezen
Stop fossiele investeringen

‘De klimaatcrisis is op weg een menselijke tragedie te worden. Fossiele bedrijven zijn de motor achter de klimaatcrisis, en hun geldschieters leveren de brandstof die deze motor draaiende houdt.

Banken, pensioenfondsen en verzekeraars financieren schadelijke olie-, kolen- en gasbedrijven. Ook de overheid steunt de fossiele industrie met miljarden. Dit zijn fossiele investeringen en dit moet stoppen.

Op zaterdag 6 november gaan we de straat op in Amsterdam. Loop je mee met ons ‘Stop Fossiele Investeringen’ blok in de Klimaatmars? Het verzamelpunt volgt zsm.’

Verder lezen
Queer Blok

‘Queer de mars! Queer klimaatrechtvaardigheid! Queer het tij!’

Verder lezen
Kernenergie is geen oplossing
Verder lezen
Jongeren voor klimaatrechtvaardigheid

‘Wij nemen de leiding! Tienduizenden jongeren, onder aanvoer van scholieren en studenten, gaan samen met boeren, havenarbeiders, leraren en meer de straat op.’

Verder lezen
Titel

A

Verder lezen